Galeri Portugis

MAKANAN PORTUGIS MELAKA

Terdapat banyak menu makanan warisan masyarakat Portugis di Melaka yang bertahan sehingga kini. Antara masakan yang terkenal ialah kari dabel, ‘smur’ dan ‘ambali’. Makanan-makanan lain yang enak ialah seperti ‘feng’, ‘seku’, ‘muleh’, ‘croma’, ‘singang’ dan ‘pikerdel’.

Bagi makanan hasil laut pula terdiri daripada ‘baked shakap’ iaitu ikan yang dibakar bergaul tepung di dalam daun pisang, ‘kambrang frisi ku tamber inuk’ pula adalah udang berempah yang dimakan bersama air asam jawa, ‘beef vindalo’, dan ‘baked pasi’. Manakala bagi kuih-muih pula seperti ‘kek spunch’, ‘pang susie’, ‘kanji chacha’, tart, ‘sesagong’, ‘aga-aga’, ‘dose de oves’, ‘bibingka koku’, pulut tatal, apom bakua, pulut urap, ‘kacang ku jagre’, pulut serek kaya, putugal, goreng sagu dan lain-lain.

Loading

TOP